Rüzgar Enerji Santrali Kurma Maliyetleri kazançları ve Riskleri Nelerdir?
Rüzgar Enerji Santrali Kurma Maliyetleri kazançları ve Riskleri Nelerdir? |
2022 yılına girdiğimiz şu günlerde Rüzgar Enerji Santrali Kurma Maliyetleri kazançları ve Riskleri artan enerji ihtiyaçları doğrultusunda ülkemizde de oldukça önemli bir noktada yer alan konular arasında yer almaktadır. Rüzgar Enerji Santralleri ile ilgili tüm detayları haberin devamında bulabilirsiniz.
Enerji sektöründe kendine has bir yeri olan ve kendi payı yenilenebilir enerji sektöründe de toplam enerji üretiminde de giderek artan bir alan. Şu andaki veriler incelendiği zaman yıllık rüzgar enerjisinden elde edilen enerjinin 5 bin 70 mw olduğu görülmekte ve bu sayının da toplam enerji içerisindeki payının %7’ li oranlarda olduğu söylenebilir. Rüzgar enerjisinden elde edilmekte olan enerjinin 2023 yılına kadar 20 bin mw’ a kadar çıkartılması ve toplam enerji üretimi içerisindeki payının da %15’ li oranlara getirilmesi hedeflenmektedir.
Enerji üretim politikaları bakımından rüzgar enerjisinden faydalanılması ve üretimin arttırılmasının amaçlandığını yukarıda aktardık. Bakanlık, bu gibi bir artış amaçladığı için girişimcilerin faydalanabilecek oldukları destekler; mali destek ya da vergi desteği gibi, sunmaktadır ve girişimde bulunacak alan arayan biriyseniz, ilerleyen yıllarda kendini amorti edecek ve son derece kazançlı olan, rüzgar santrali girişiminde bulunabilirsiniz. Şehir dışında, sürekli olarak rüzgar alan ve rüzgar türbinü inşa edilebilecek bir araziniz varsa bu alanda çalışmaya hemen başlayabilirsiniz. Rüzgar enerjisi üzerine yatırım yapmak için öncelikle bu alanda bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmektedir. Yazının devamını okumaya devam ederek bilgi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
2022 Yılında Rüzgar Enerjisinin Avantajları Nelerdir?
Rüzgar enerjisi ekonomiye büyük katkılarda bulunur, enerji kaynağının yani rüzgarın sürekli olarak bulunacak olması, ekonomik, siyasal ya da toplumsal olaylara göre oranının değişmeyecek olması, bu alanda yatırım yapılması için başka bir nedendir. Sürekli olarak rüzgar almakta olan alanlar genellikle yılın tüm günü aynı oranda rüzgar almaya devam etmektedir, bu da demek oluyor ki rüzgar santralleri verimli alanlara inşa edildiği zaman son derece kazançlı yatırımlardır.
Rüzgar enerjisi çevre dostu bir enerji kaynağıdır, enerji üretimi için çevreye zararlı gaz salınımında bulunulmamaktadır. Termik santrallerde olduğu gibi çevreye zararlı gazlar ve diğer atıklar bırakılmaz, gaz ve petrol ürünlerini kullanarak elde edilen enerjiden farklı olarak çevre dostu enerji üretimi gerçekleştirilir.
Rüzgar türbinleri iyi yatırımlardır; kısa süre içerisinde, 5 ile 7 yıl arasında, kendilerini amorti edeceklerdir. Kuruldukları yerlerin rüzgar şiddetine bağlı olarak bu süre 5 ile 7 yıl arasında oynamaktadır. Türbinlerin mükemmel şekilde çalışmaları için bakımlarını yapmak ve bakım masraflarına katlanmak dışında başka bir giderleri bulunmamaktadır.
Kısaca düşünüldüğü zaman, günün ve yılın her anı bol miktarda rüzgar alan bir alana birçok rüzgar türbini yerleştirmek ve daha fazla kar elde etmek herkesin aklına yatacaktır ve birçok kişi hemen bu işe girişecektir. Fakat her şeyden önce, iyi bir iş gerçekleştirmek için her zaman ihtiyaç olunduğu gibi bu durumda da iyi bir plana ihtiyaç vardır. Birçok rüzgar türbini için plan yaparken bile bir tanesinin binlerce dolar değerinde olduğunu ve iyi bir planlama ile maksimum faydanın sağlanacağı sürekli olarak akılda tutulmalıdır.
Rüzgar enerjisi alanında faaliyet göstermeye başlayacak ve bu alana yeni girecek olan kişilerin dikkat etmeleri gereken hususlar aşağıda açıklanmaktadır.
Rüzgar ölçümünde bulunun.
Rüzgar türbini yerleştirecek olduğunuz alanlarda, bu işten iyi para kazanmanız ve türbinlerin daha fazla enerji üretmesi için sürekli olarak rüzgar esmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Çalışma gerçekleştirmek istediğiniz alanlarda rüzgar ölçümünde bulunmanız, bu işi de rüzgar hızını ölçen anemometre isimli cihazla yapmanız gerekecektir. Sizin ölçüm yaptığınız sırada rüzgar hızının yüksek olması fakat yılın geri kalan zamanlarında bu şekilde güzel rüzgar alınamamasına karşı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ nün yayımlamakta olduğu rüzgar atlasına göz atabilirsiniz.
Elektrik hatlarına yakınlık.
Rüzgar türbinlerinizde üretecek olduğunuz elektriği genel dağıtıma katarak para kazanmak istemektesiniz. Bunun için bir seçenek ile ana dağıtım yollarına kadar enerjiyi taşımak ve kablo çekmek durumundasınız ki bu şekilde de maliyetiniz kayda değer şekilde artacaktır; diğer türlü ise türbinleriniz enerji dağıtım noktalarına yakın olduğu için bu kadar fazla maliyet yapmanıza gerek bulunmayacaktır.
Ortaya çıkabilecek sorunları minimize etmelisiniz.
Çevreye dost bir enerji üretim tesisinde bile bazı durumlarda çözülmesi gereken sorunlar oluşabilmektedir. Örmek vermek gerekirse; rüzgar türbinlerini rüzgar alan açık alanlara inşa edeceksiniz ve bu alanlarda sizin türbinlerinizden başka canlılar da olacak, gerek insan gerekse hayvan. Hayvanlardan özellikle göçebe kuşlar, türbinlerinizden fazlaca etkilenebilecek olan canlılardan. Doğal habitata zarar vermeden bu işi tamamlamak için gerekli uzman görüşlerini almalı ve gerekli çalışmaları yapmalısınız. Bilgede yaşayan insanlar bakımından da rüzgar türbinlerinizin çok fazla gürültü yaptığına dair şikayet alabilirsiniz. Türbinlerinizin yeterince sessiz, kişilerin evlerinde çalışmakta olan buzdolapları kadar sessiz çalıştığını bu kişilere açıklamanız gerekecektir. Bu ve benzeri sorunlara, kısa süre içerisinde akılcı çözümler üretmeli ve çözümlerinizi uygulamaya koymalısınız.
Projenin detaylarına karar verilmeli.
Nasıl bir proje geliştirecek olduğunuza karar vermelisiniz. Proje şeklinizi, arazinizi kiraya vererek, ortak proje oluşturarak ya da kendi rüzgar santralinizi kurarak meydana getirebilirsiniz.
Arazinizi kiraya vererek şu şekilde girişimde bulunabilirsiniz; rüzgar enerjisinden faydalanma fikri uzun zamandır aklınızda olan bir proje olabilir ve bu işe başlamak için fırsat kolluyor olabilirsiniz. Fakat işin reel boyutunda, bu iş oldukça maliyetli olabilmektedir, bir rüzgar türbini bile binlerce dolar değerindedir.
Bu maliyetin altından kalkamıyorsanız bile sahip olduğunuz arazi, rüzgar bakımından zengin bir alanda kurulmuş ise arazinizi rüzgar enerjisi ile uğraşan bir şirkete kiralayabilirsiniz. Bu kiralama işleminde, size üretilen elektrikten ve kardan pay verilecektir. Üretilen elektrik ne kadar fazla ise sizin de kazancınız o oranda olacaktır. Aynı zamanda, bölgede yapılacak olan etüt çalışmaları, türbin satın alma maliyeti, kurum maliyeti gibi maliyetlerden de kurtulmuş olursunuz.
Ortak proje oluşturarak girişimde bulunulabilir; ortak şekilde proje oluşturmaktan kasıt, bir köy ortamında köylülerin sahip olduğu ya da akrabalarınızla sahip olduğunuz ortak, rüzgar yönünden zengin bir arazinin olması durumunda bu araziye küçük çaplı da olsa bir rüzgar santrali kurabilirsiniz. Üretilen elektrik, ortaklar arasında dağıtılabilecek olduğu gibi elektrik üretim şirketlerine de satılabilir.
Kendinize ait türbinleri kurabilirsiniz; net şekilde anlaşıldığı gibi, ne kiralama usulü ne da ortak proje ile kesişmektedir.
Kendi rüzgar türbinlerinizi ve santralinizi kurmak için yeterli miktarda finansmanınızın bulunuyor olması, gerekli çalışmaları yürütebilecek kapasitede bir ekibinizin olması, gerekli izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Küçük çaplı ya da büyük çaplı, kuracak olduğunuz rüzgar santralinden alacak olduğunuz elektriği hem kendiniz, evinizde, çiftliğinizde ya da üretim tesisinizde kullanabilir, isterseniz de artan kısmını ya da üretilen elektriğin tamamını elektrik dağıtım şirketlerine satabilirsiniz.
Rüzgar türbini satın alınmalı.
Rüzgar türbinlerinden uzun vadede daha fazla kazanç ve kar sağlamak için iyi bir pazar ve şirket araştırmasında bulunmanız gerekmektedir. Rüzgar türbinlerinin 5 ile 7 yıl arasında kendilerini amorti ettiklerini söylemiştik, ilerleyen zamanlarda da kazanç sağlanması için dayanıklı, uzun ömürlü ve bakımları için servise ulaşılabilecek olan markalarla çalışılmalıdır. İyi bir rüzgar türbini 25 yıla kadar aynı oranda üretim gösterebilirken bu süre daha kalitesiz modüllerde düşmekte ve elde edilen kar, uzun vadede azalmaktadır.
Destek sağlayabilecek olduğunuz kurumları araştırın.
Çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalandığınız, çevreye zarar vermeden enerji ihtiyacına cevap verdiğiniz ve yeni girişimlerde bulunduğunuz için bazı kurum ve kuruluşlardan hibe desteği, faizsiz kredi, uzman personel desteği gibi yardımlar alabilirsiniz. KOSGEB, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı, TOBB gibi kuruluşlar, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalar için çeşitli programlar ve destekler hazırlamaktadır. Bu programları ve destekleri inceleyebilirsiniz.
Tahmini olarak kazancınızı hesaplayın.
Bir işe giriyorsanız bu, o işe enerjinizi, zamanınızı, paranızı aktaracaksınız anlamına gelmektedir. Yatırım yaptığınız işten herhangi bir kazanç sağlayamayacağınızı düşündüğünüzde o işe başlanmasında bir anlam olmadığı kolaylıkla görülmektedir. Rüzgar türbini işinde girişimde bulunurken de bu alanda kazanç sağlamak birincil gerekliliklerdendir.
Daha önce bu işe çeşitli yollardan girilebileceğini aktarmıştık; arazinizi kiraya vererek, ortak girişimle ya da kendi rüzgar türbinlerinizi satın alarak. Bu 3 seçenek için hangi oranlarda kazanç sağlanabileceği üzerinde duracağız.
Arazinizi kiraya verdiğiniz zaman tüm araştırma, mühendislik ve satın alma maliyetlerini kiracı şirket-şirketler üstlenmektedir. Bu seçenek ile işe başladığınız zaman bir sürü zaman, enerji ve nakit kaybından kurtulursunuz. Şirketler, kiraladıkları arazi için arazi sahiplerine %2 ile 4 arasında değişen bir kay payı sunmaktadırlar. Ortalama bir tutar belirlemek için tesisin üretim kapasitesi ve elektrik satış oranı üzerinden kendi kazancınızı hesaplayabilirsiniz.
Ortak bir projeye dahil olurken bir rüzgar türbininin değerinin yaklaşık olarak 1 milyon TL olduğunu ve bu fiyata bakım giderleri, sigorta, çalışan maaşı gibi giderlerin de eklendiğini aklınızdan çıkartmayın. Ortak bir projede bulunurken tüm giderleri ve elde edilecek olan kazancı enine boyuna hesapladıktan ve tartıştıktan sonra nihai bir karara varmaya özen gösterin.
Bireysel girişimleriniz sonucunda rüzgar türbini kurmak istediğiniz zaman, kuracak olduğunuz ev kullanımı için üretilen rüzgar türbinlerini araştırmanız gerekecektir ki fiyatları da ortalama olarak 45 bin dolar civarındadır. Kendi özel mülkünüz içerisinde bu işe başlayacak olduğunuz için tüm sorumluluk ve masraflar da sizin üzerinize olacaktır. Bu şekilde kuracak olduğunuz bir ya da birden fazla rüzgar türbininden aylık olarak elde edeceğiniz kazanç da 1500 TL civarında olacaktır. Arazinizin konumuna ve rüzgar şiddetine bağlı olarak bu projeler 5 ile 7 yıl arasında kendisini amorti edecektir.
Projenize kaynak bulmalısınız.
Projenizin tüm detaylarını, beklenen kazanç ve gider durumlarını, her türlü durumu hesapladıktan sonra önünüzü daha rahat görebileceksiniz. Daha sonraki aşamalarda, tüm maliyeti kendiniz üstlenmek yerine, yukarıda bahsettiğimiz kurumlardan destek alabileceğiniz gibi özel girişimcilerden ve kurumlardan da destek sağlayabilirsiniz. Girişiminizin karlı ve kazanç getiren bir girişim olduğuna bu kurum ve kişileri ikna etmeniz gerekecektir.
Gerekli izinleri sağlamalısınız.
Türbinin satın alınması ve inşa edilmesi sırasında, projenizin resmi kurumlar tarafından durdurulmaması, mühürlenmemesi için almanız gereken tüm izinleri zamanında sağlamış olmanız gerekmektedir.
Sözleşmeli olarak hareket edin.
Yüksek tutarlarda paraların söz konusu olduğu bu yatırımlarda söze dayalı olarak çalışmayın, kesinlikle böyle bir hata yapmayın. Her işinizi sözleşme usulüne göre oluşturun ve tarafların sözleşme maddelerine uyduklarından emin olun. Herhangi bir gecikme ya da aksaklık, sizin zarara uğramanıza yol açacaktır.
Ortak projelerde bulunurken bir avukattan destek alabilirsiniz; havuzda biriktirilmekte olan paranın nasıl dağıtılacağı ve nasıl harcanacağı, kayıtların nasıl tutulacağına dair güvenilir ve işinde uzman birisinden yardım almalısınız.
Kendi işinizi yaparken, kendi arazinize kendi rüzgar türbininizi inşa ederken bu gibi sözleşmelere ya da uzman desteğine gerek yoktur. Yalnızca, hırsızlık, afet gibi konularda tesisinizi koruma altına almak için kapsamlı bir sigorta yaptırabilirsiniz.
İşe başlama zamanı geldi.
Yukarıda aktardığımız tüm maddeleri yerine getirmiş, iyi bir marka ile anlaşmış ve uzman personeller bulmuşsanız bu işe hazırsınız demektir.
Lisanssız elektrik üretiminde bulunurken, devlete vergi ödemek ve ekstra bir maliyet altına girmek zorunda kalmazsınız. Bu şekilde enerji üretiminde bulunmak için;
Tesis kuracak olduğunuz arazinin kullanım hakkının size ait olması gerekmektedir.
Rüzgar ve güneş dışında diğer kaynakların da kullanım hakkının sizde olduğunuz kanıtlamanız ve belgelemeniz gerekmektedir.
Kojenerasyon tesisleri için tesis verimliliği ile alakalı belgeler ile birlikte bağlantı başvuru formunu en yakındaki dağıtım şirketine ulaştırmak ve başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Dağıtım şirketleri 1 ay içerisinde başvurularınızın tamamını değerlendirecektir.
Yorum Gönder "Rüzgar Enerji Santrali Kurma Maliyetleri kazançları ve Riskleri Nelerdir?"